Kontrakter

Det er alltid klokt å søke juridisk rådgivning når man utformer eller inngår en kontrakt. En advokat kan bistå med å sikre at alle relevante lover og regler overholdes, og at kontrakten er formulert på en klar og tydelig måte som beskytter partenes interesser.

For de som skal signere en kontrakt kan det være lurt å få en annen til å gjennomgå vilkårene. Dette kan være en annen profesjonell, for eksempel en revisor eller en annen advokat, eller en kollega eller venn. En uavhengig gjennomgang kan bidra til å avdekke potensielle risikoer eller uklarheter som lett kan overses.

Leieavtale

En leiekontrakt mellom en tatovør og et tatoveringsstudio regulerer forholdet mellom partene og klargjør vilkårene for leie av arbeidsplass og fasiliteter. Denne kontrakten er avgjørende for å sikre klare rammer og forventninger, slik at begge parter kan fokusere på sine respektive roller uten misforståelser. Leiekontrakten vil typisk omfatte detaljer som leiebeløp, leieperiode, ansvarsområder, bruk av utstyr og lokaler, samt regler for oppsigelse og fornyelse. En godt utformet leiekontrakt bidrar til et profesjonelt og harmonisk arbeidsmiljø, samtidig som den beskytter begge parters rettigheter og interesser.

Før du utformer en leieavtale, anbefaler vi at du oppsøker juridisk rådgivning hos en advokat og ikke en regnskapsfører, en leieavtale kan i enkelte tilfeller bli oppfattet som en ordinær arbeidsavtale. For eksempel dersom utleier dekker alt forbruksmateriale leietakeren trenger for å utføre tatoveringer, eller at studioet pålegger leietaker fast arbeidstid eller andre pålegg som er normalt i en ordinær arbeidsavtale. Dersom det skulle oppstå en juridisk tvist mellom leietaker og utleier som ender opp i en domstol, kan du risikere at leieavtalen omgjøres til en ordinær arbeidsavtale, som medfører at utleier risikerer å bli skyldig arbeidsgiveravgift, merverdiavgift og eventuell skatt for hele leieperioden.

Formidlingsavtale

En formidlingsavtale er en avtale hvor studioet påtar seg på vegne av tatovøren og i tatovørens navn å formidle tatovørens tatoveringstjenester til kunder. En formidlingsavtale burde inneholde informasjon som, men er ikke begrenset til; avtalens parter, formidlingsavtalen, formidlingsprovisjon, avregning, varighet og oppsigelse, markedsføringsansvar, bruk av studioets fasiliteter, kundekontaktinformasjon, konfidensialitet, og eventuelle andre vilkår.

Før du utformer en formidlingsavtale, anbefaler vi at du oppsøker juridisk rådgivning hos en advokat

Ugyldige Kontrakter

Selv om kontrakter generelt sett er juridisk bindende, kan de i enkelte tilfeller kjennes ugyldige av en domstol. Dette kan skje hvis kontrakten er inngått under tvang, bedrageri eller misbruk av en parts sårbare situasjon. En kontrakt kan også være ugyldig hvis den strider mot lov eller offentlig orden, inneholder urimelige vilkår eller dersom en av partene ikke har hatt tilstrekkelig juridisk kapasitet til å inngå avtalen (for eksempel mindreårige eller personer med manglende mental kapasitet). Ved vurdering av en kontrakts gyldighet vil domstolen se på alle relevante omstendigheter for å avgjøre om avtalen skal opprettholdes eller kjennes ugyldig.

Eksempler på urimelige konkurranseklausuler kan inkludere, men er ikke begrenset til:

  1. Livstid forbud mot konkurranse: En konkurranseklausul som forbyr en person å drive eller arbeide for en konkurrerende virksomhet for resten av livet. Dette er urimelig fordi det begrenser personens mulighet til å utøve sitt yrke og opprettholde en levevei.

  2. Ekstremt lang varighet: En klausul som forbyr konkurranse i 10, 20 eller 30 år etter avtalens opphør. Slike lange perioder er ofte urimelige da de begrenser en persons frihet til å skaffe seg nytt arbeid innen sitt fagfelt.

  3. Global geografisk begrensning: En klausul som forbyr konkurranse på global basis, uavhengig av hvor den tidligere arbeidsgiveren opererer. Dette er urimelig fordi det begrenser arbeidstakerens muligheter overalt i verden, noe som er unødvendig omfattende.

  4. Ingen spesifikk begrunnelse: En konkurranseklausul som ikke gir noen spesifikk grunn for begrensningen, som for eksempel beskyttelse av konfidensiell informasjon eller kundekontakter, og som kun ser ut til å være til for å hindre personen i å jobbe i samme bransje.

  5. Uforholdsmessig bred dekning: En klausul som forbyr en person fra å jobbe i noen form for en konkurrerende virksomhet, selv i roller som ikke involverer konkurrerende aktiviteter eller bruken av spesifikke ferdigheter tilegnet hos tidligere arbeidsgiver.

Disse eksemplene viser hvordan konkurranseklausuler kan bli ansett som urimelige og derfor ugyldige. Rettspraksis i mange jurisdiksjoner, inkludert Norge, vil ofte ugyldiggjøre slike klausuler eller justere dem for å gjøre dem mer rimelige. Domstolene vil vurdere om klausulen er nødvendig for å beskytte legitime forretningsinteresser, og om den er rimelig med hensyn til tid, geografisk område og omfanget av de aktivitetene den begrenser.